درمان زود انزالی و روش‌های دیر ارگاسم شدن

درمان زود انزالی و روش‌های دیر ارگاسم شدن

زود انزالی یا ارضای زودرس در روابط جنسی، مشکل رایجی است که تقریبا یکی از هر سه نفر را حداقل یک بار درگیر کرده است. اینکه گاهی این مشکل برایتان پیش بیاید، نگران‌کننده نیست اما زود انزالی مداوم می‌تواند باعث افسردگی، ناامیدی و خودداری از برقراری رابطه جنسی شود. خوشبختانه راه‌های درمان مختلفی شامل مصرف دارو، مشاوره و تکنیک‌های رفتاری وجود دارد که به داشتن یک تجربه جنسی بهتر برای طرفین کمک می‌کند.

زود انزالی چیست؟

زود انزالی چیست؟

زود انزالی به حالتی گفته می‌شود که فرد در طول رابطه جنسی، زود ارضا می‌شود. می‌توان زود انزالی را یک مشکل نسبتا رایج دانست، که یکی از هر سه نفر حداقل چند بار با آن مواجه شده است.

اگر زیاد با این مشکل مواجه نمی‌شوید، زیاد نگران نباشید اما در موارد زیر می‌توان گفت که ممکن است به زود انزالی مبتلا باشید:

  • تقریبا همیشه در فاصله 1 تا 3 دقیقه از شروع رابطه، ارضا شوید.
  • تقریبا هیچوقت نتوانید جلوی انزال را بگیرید.
  • افسرده و ناامید شده باشید و به همین دلیل میلی به رابطه جنسی نداشته باشید.

زود انزالی یک مشکل قابل درمان است و می‌توانید با مصرف دارو، مشاوره و روش‌های مختلف، انزال را به تاخیر انداخته و لذت رابطه را برای خود و پارتنرتان افزایش دهید.

زود انزالی مردان چند دقیقه است؟

اگرچه تعریف زود انزالی متفاوت است اما انجمن اورولوژیست‌های آمریکا، حالتی را زود انزالی می‌داند که زودتر از زمان دلخواه و کمی بعد از شروع رابطه رخ بدهد و منجر به ناراحتی یکی از طرفین یا هر دو طرف، از رابطه جنسی شود. تعریف دانشمندان، از شدت زود انزالی به سه شکل زیر است:

  • خفیف (تقریبا بعد از گذشت 30 ثانیه تا 1 دقیقه از شروع رابطه واژنی رخ دهد)
  • متوسط (تقریبا بعد از گذشت 15 تا 30 ثانیه از شروع رابطه واژنی رخ دهد)
  • شدید (که قبل و یا در حین مقدمات رابطه، و یا در فاصله کمتر از 15 ثانیه از شروع رابطه واژنی رخ می‌دهد).

خیلی از پزشکان، انزال در فاصله کمتر از یک دقیقه از شروع رابطه را زود انزالی می‌دانند. اما جدای از نظرات متخصصان، احساس شما درباره زود انزالی هم مهم است.

دو نوع زود انزالی داریم:

  • زود انزالی اصلی: که در آن، شما همیشه این مشکل را داشته‌اید.
  • زود انزالی ثانویه (یا زود انزالی اکتسابی): که در آن اخیرا با این مشکل مواجه شده‌اید.

دلایل زود انزالی عمدتا روانی هستند، به عنوان مثال یک تجربه جنسی تروماتیک در سنین کودکی می‌تواند یک دلیل وقوع این مشکل باشد. زود انزالی ثانویه می‌تواند در اثر ترکیبی از عوامل جسمی و روانی رخ دهد. عوامل جسمانی می‌تواند ناشی از نوشیدن زیاد الکل و التهاب پروستات باشد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگرچه صحبت با یک نفر دیگر درباره تجربه زود انزالی خود در طول رابطه سخت است، اما باید این موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید. اجازه ندهید که خجالت زدگی، جلوی شما را بگیرد تا با پزشک صحبت نکنید؛ زود انزالی یک مشکل رایج و قابل درمان است.

صحبت با پزشک می‌تواند نگرانی‌هایتان را کاهش دهد. برای مثال، اینکه از یک نفر دیگر هم بشنوید که افراد زیادی با زود انزالی درگیر هستند، می‌تواند برای شما قوت قلب باشد. خوب است بدانید که میانگین زمان شروع تا پایان رابطه جنسی، پنج دقیقه است.

درمان زود انزالی

از گزینه‌های رایج درمان زود انزالی می‌توان به روش‌های رفتاری، مصرف دارو و مشاوره اشاره کرد. شاید پیدا کردن روش یا مجموعه روش‌های موثر برای کمک به رفع این مشکل، کمی طول بکشد. روش‌های رفتاری در کنار مصرف دارو می‌تواند موثرترین روش درمان زود انزالی باشد.

کاندوم تاخیری

درمان زودانزالی با کاندوم تاخیری

استفاده از کاندوم منجر به کاهش حساسیت آلت تناسلی می‌شود و به تاخیر در انزال کمک می‌کند. انواع کاندوم‌های تاخیری بدون نسخه وجود دارند که لیدوکائین موجود در آن به طولانی‌شدن رابطه کمک می‌کنند. لیدوکائین و بنزوکائین، و لایه لاتکس ضخیم‌تر استفاده‌شده در این کاندوم‌ها عامل تاخیر در انزال هستند.

دارو

درمان زودانزالی با دارو

اگر نتایج مثبتی از روش‌های بالا نگرفتید، استفاده از قرص و ژل تجویز می‌شود.

پماد‌ها و دارو‌های تاخیری یا بی حس کننده

استفاده از کرم، ژل و اسپری حاوی مواد بی‌حس‌کننده (مثل لیدوکائین و بنزوکائین) یکی از راه‌های درمان زود انزالی است. این مواد را 10 الی 15 دقیقه قبل از سکس به آلت خود می‌مالید تا احساستان نسبت به آن کاهش یابد و رابطه طولانی‌تری داشته باشید. البته باید بدانید که خرید کرم‌های حاوی لیدوکائین و پریلوکائین (EMLA) از طریق نسخه انجام می‌شود. تاخیر در انزال منجر به لذت هر دو طرف از رابطه می‌شود.

دارو‌های خوراکی

داروهای خوراکی بسیاری هم برای تاخیر در انزال وجود دارند. این داروها به عنوان داروی درمان زود انزالی به تایید سازمان غذا و دارو نرسیده، اما بعضی از آنها به همین منظور استفاده می‌شوند. از جمله این داروها می‌توان به داروهای ضدافسردگی، مسکن‌ها و داروهای درمان اختلال نعوظ اشاره کرد.

این داروها به دو صورت دوز روزانه و مصرف در زمان رابطه جنسی تجویز می‌شود. بعلاوه، مصرف دارو ممکن است در کنار درمان‌های دیگر هم تجویز شود.

  • داروهای ضدافسردگی: یکی از عوارض جانبی بعضی از داروهای ضدافسردگی، تاخیر در انزال است. به همین دلیل مهارکننده بازجذب سروتونین (SSRI) برای درمان زود انزالی هم استفاده می‌شود. SSRIها شامل پاروکستین، اسیلاتوپرام، سیتالوپرام، سرترالین یا فلوکستین می‌شود. می‌توان پاروکستین را موثرترین داروی استفاده شده به عنوان داروی مورد تایید برای درمان زود انزالی دانست. اثرگذاری این داروها معمولا بعد از گذشت 5 تا 10 روز شروع می‌شود، اما دوره درمان اصولا به صورت دو تا سه هفته‌ای است. پزشکتان در صورتیکه SSRI‌ها هم در بهبود زمان بندی انزالتان موثر نباشند، مصرف داروهای ضدافسردگی سه حلقه‌ای مثل کلومیپرامین را تجویز می‌کند. از عوارض جانبی داروهای ضدافسردگی می‌توان به حالت تهوع، تعریق، خواب آلودگی و کاهش میل حنسی دانست.
  • مهارکننده فسفو دی استراس-5: بعضی داروهای موثر روی درمان اختلال نعوظ، به درمان زود انزالی هم کمک می‌کنند. از جمله این داروها می‌توان به سیلدنافیل (وایاگرا)، تادالافیل، آوانافیل و واردنافیل اشاره کرد. سردرد، گرگرفتگی و سوء هاضمه از جمله عوارض جانبی این داروها است. مصرف این داروها در کنار SSRI‌ها از تاثیرگذاری بالاتری برخوردار خواهد بود.

تمرینات لگن خاصر (تمرین کگل)

درمان زودانزالی با تمرینات کگل

ضعف عضله لگن خاصره باعث می‌شود که جلوگیری از انزال برای فرد سخت‌تر شود. تمرینات تقویت لگن خاصره یا تمرینات کف لگن به تقویت این عضلات کمک می‌کند.

برای انجام این تمرینات، باید:

  • عضلات مناسب را پیدا کنید: برای پیدا کردن عضلات لگن خاصره باید در حین ادرار، ادرارتان را نگاه دارید. یا عضلاتتان را سفت کنید تا جلوی ادرارتان گرفته شود. در هر دوی این حرکات از عضلات لگن خاصره استفاده می‌شود. بعد از آنکه موقعیت لگن خاصره را تشخیص دادید، می‌توانید آن را در حالات مختلف تمرین دهید. اما شاید انجام خوابیده آنها در مراحل اولیه برایتان ساده‌تر باشد.
  • روی حرکتتان مسلط شوید: عضلات لگن خاصره را منقبض کنید، چند ثانیه در همین حالت بمانید و سپس آن را شل کنید؛ همین کار را چند مرتبه تکرار کنید. وقتی عضلاتتان تقویت شود، می‌توانید تمرینات کگل را به صورت نشسته، ایستاده یا در حال حرکت انجام دهید.
  • متمرکز باشید: برای دستیابی به بهترین نتایج، روی انقباض عضلات لگن خاصره متمرکز شوید. یادتان باشد که عضلات شکم، ران یا باسن را خم نکنید. تنفس را ادامه دهید و به هیچ وجه نفستان را حبس نکنید.
  • این کار را سه بار در روز تکرار کنید: این حرکت را خداقل 10 بار در روز تکرار کنید.

تکنیک توقف-فشار

درمان زودانزالی با تکنیک توقف-فشار

پزشک ممکن است انجام تکنیک توقف-فشار را به شما و پارتنرتان توصیه کند. این روش به شکل زیر انجام می‌شود:

  • فرایند معاشقه (شامل تحریک آلت) را شروع کنید تا آماده انزال باشید.
  • سپس پارتنرتان انتهای آلت و محل تلاقی با کلاهک آلت را بفشارد. او باید این فشار را چند ثانیه ادامه دهد تا نیاز به انزال از بین برود.
  • در صورتی که نیاز بود، فرایند فشار را تکرار کنید.

با تکرار این حرکت به جایی می‌رسید که یک رابطه بدون انزال خواهید داشت. بعد از تمرین این حرکت، به تاخیر انداختن انزال به عادتی برایتان تبدیل می‌شود که نیازی به تکنیک توقف-فشار هم نداشته باشد .

اگر تکنیک توقف-فشار برایتان دردناک است، می‌توانید روش استارت-استاپ را تمرین کنید. این روش شامل توقف تحریک جنسی، قبل از انزال است. سپس زمانی را منتظر بمانید تا از شدت تحریک شدگی‌تان کاهش یابد و دوباره همین روند را تکرار کنید.

تکنیک‌های رفتاری

پزشکتان ممکن است به شما توصیه کند تا داشتن رابطه جنسی را برای مدتی متوقف کنید. تمرکز بر کلیت فرایند سکس و تحریک پارتنرتان می‌تواند احساس رضایت بیشتری از رابطه جنسی و کاهش فشار عصبی را به همراه بیاورد.

مشاوره

مشاوره برای درمان زودانزالی

در این رویکرد، با مشاور یا روانشناس درباره تجربه‌های جنسیتان صحبت خواهید کرد. این جلسات به شما در داشتن عملکرد جنسی بهتر و کنترل استرس کمک می‌کند. تاثیرگذاری مشاوره در کنار مصرف دارو، به بالاترین سطح خود می‌رسد.

در صورتی که با مشکل زود انزالی درگیر باشید، شاید کمی از نزدیکیتان با شریک جنسی خود را از دست بدهید. شاید عصبانی، خجالت زده و ناراحت باشید و از پارتنرتان دوری کنید.

پارتنرتان هم احتمالا از تغییر روند رابطه‌هایتان ناراحت شود. زود انزالی می‌تواند منجر به کاهش ارتباط بین شما شود و حتی به او آسیب بزند. صحبت درباره این مشکل، مرحله مهمی از روند درمان محسوب می‌شود و مشاوره یا سکس‌تراپی می‌تواند به آن کمک کند.

مکمل‌های غذایی

درمان زودانزالی با غذا

بعضی مواد غذایی و معدنی در بهبود زود انزالی موثر هستند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

شاید ارتباطی بین مکمل‌هایی مثل روی و اختلال جنسی وجود داشته باشد؛ روی نقش بسیار مهمی در باروری مردان ایفا می‌کند. براساس یک مقاله در سال 2018، کاهش روی موجود در مایع منی مردان مبتلا به ناباروری در مطالعات مختلفی گزارش شده است.

مکمل‌های روی می‌تواند منجر به بهبود عملکرد جنسی و افزایش سطح تستوسترون و به طور کلی، میل جنسی شود. بهترین منبع روی، گوشت قرمز و مرغ است. از منابع غنی دیگر روی می‌توان به لوبیاها، مغزها، غلات، غلات صبحانه و لبنیات اشاره کرد.

 با این حال مدرکی به جهت اثبات تاثیرگذاری روی بر درمان زود انزالی وجود ندارد.

منیزیم هم ماده معدنی مهمی برای سلامت اسپرم و باروری فرد است. یک مطالعه (2019) نشان داد که سطح پایین منیزیم منجر افزایش انقباض عضلات درگیر در ارگاسم و زود انزالی می‌شود.

به همین دلیل، وجود منیزیم کافی در رژیم غذایی می‌تواند در بهبود زود انزالی موثر باشد. منیزیم مورد نیازتان را می‌توانید از مواد غذایی زیر تامین کنید:

  • تخم کدو
  • بادام درختی
  • اسفناج
  • بادام هندی
  • بادام زمینی
  • شیر سویا
  • نان جو
  • آووکادو
  • برنج قهوه ای
  • شیر

یک رژیم غذایی پرچربی، منجر به کاهش جذب منیزیم از غذا می‌شود.

با توجه به یافته‌های یک مطالعه در سال 2019، مواد معدنی دیگری هم نقشهای مهمی در عملکرد جنسی و باروری مرد ایفا می‌کنند.

از جمله این مواد عبارتند از:

  • کلسیم (که عمدتا در مواد لبنی یافت می‌شود)
  • مس (عمدتا در جگر دیده می‌شود)
  • منگنز (عمدتا در ماهیچه‌ها و صدف، مغزها، دانه‌ها و برنج قهوه‌ای قرار دارد)
  • سلنیوم (که اصولا در جگر، مغزها و غذاهای دریایی دیده می‌شود)

افراد با استفاده از این مواد می‌توانند به تقویت سلامت باروری خود کمک کنند، اما شواهدی از تاثیر مثبت این مواد معدنی روی زودانزالی وجود ندارد.

دلایل زود انزالی

دلیل دقیق زود انزالی مشخص نیست و زمانی فقط گفته می‌شد که این موضوع تحت تاثیر عوامل روانی است. اما امروزه پزشکان می‌دانند که زود انزالی تحت تاثیر مجموعه‌ای از عوامل روانی و بیولوژیکی است.

عوامل روانی

فاکتورهای روانی زیر می‌توانند روی زود انزالی موثر باشند:

  • اولین تجربه جنسی در سنین پایین
  • سوء استفاده جنسی
  • بدشکلی بدن
  • افسردگی
  • نگرانی درباره زود انزالی
  • احساس گناهی که در طول رابطه جنسی دارید.

از عوامل موثر دیگر بر روی زود انزالی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اختلال نعوظ: نگرانی درباره نعوظ و ادامه آن، می‌تواند منجر به تشکیک یک الگوی زود انزالی شود که تغییر آن هم سخت است.
  • اضطراب: وقوع همزمان زود انزالی و اضطراب طبیعی است. این اضطراب می‌تواند ناشی از عملکرد جنسی یا مشکلات دیگر مربوط به این موضوعات باشد.
  • مشکلات رابطه: مشکلاتی که در روابط خود دارید، می‌تواند زود انزالی را به همراه بیاورد. این موضوع را به طور خاص می‌توانید در روابط جنسی خود با یک پارتنر دیگر و عدم وقوع زود انزالی در آن‌ها مشاهده کنید.

دلایل جسمانی

بعضی دلایل بیولوژیکی هم می‌تواند روی زود انزالی موثر باشد. از جمله این دلایل عبارتند از:

  • بهم ریختگی سطح هورمونی
  • بهم ریختگی سطح مواد شیمیایی مثل سروتونین در مغز
  • تورم و التهاب پروستات (BPH) یا مجرای ادرار
  • مشکلات ارثی
  • دیابت
  • فشار خون بالا
  • مشکلات تیروئید
  • سوء مصرف مواد مخدر
  • نوشیدن الکل
  • اسکلروز چندگانه یا ام اس هم می‌تواند منجر به زود انزالی شود.

کلام آخر

زود انزالی یک مشکل قابل درمان است و تاثیر قابل توجهی بر روابط و رضایت جنسیتان می‌گذارد. با پیدا کردن روش درمان مناسب می‌توان از شار عصبی و ناامیدی ناشی از زود انزالی خلاص شده و بار دیگر به توانایی‌های جنسیتان مطمئن شوید. هدف از درمان زود انزالی، حالا چه از طریق روش‌های رفتار و مصرف دارو باشد یا از طریق مشاوره، داشتن تجربیات جنسی لذت‌بخش‌تر و یک زندگی جنسی سالم‌تر است.

سوالات متداول

آیا زود انزالی درمان قطعی دارد؟

زود انزالی مجموعه‌ای از مشکلات روانی و جسمانی است و بعضی روش‌های درمانی به بهبود این مشکل کمک می‌کنند، اما هیچ درمان قطعی برای آن وجود ندارد. بعضی روشها به تاخیر انزال کمک می‌کنند اما این به معنای درمان قطعی آن نیست.

زود انزالی حاد چیست؟

زود انزالی به حالتی گفته می‌شود که انزال، زودتر از زمان دلخواه مرد یا پارتنر او (برای مثال در بازه کمتر از 2 تا 3 دقیقه) رخ دهد. البته زود انزالی همیشه محل نگرانی نیست، برای مثال اگر صرفا گاهی با این مشکل مواجه هستید.

زود انزالی در زنان نشانه چیست؟

ارگاسم در زنان هم معمولا به دو دسته (کسانی که کنترل کاملی روی ارگاسم خود دارند و دسته‌ای که این‌طور نیستند) تقسیم می‌شود و آن‌هایی که ارضای سریعی بعد از شروع رابطه را تجربه می‌کنند، ممکن است با ناراحتی و استرس مواجه شوند.

زود انزالی در مردان چند دقیقه است؟

مطالعه‌ای بر روی 500 زوج نشان داد که میانگین زمان انزال بعد از شروع رابطه، 5 دقیقه و نیم است. آنچه در راهنمای بین‌المللی زود انزالی به عنوان زود انزالی در نظر گرفته شده، ارضای زودتر از یک دقیقه است.

آیا زود انزالی با خمیر دندان درمان می‌شود؟

زود انزالی یک مشکل رایج است که نباید به دنبال درمان آن وسیله خمیردندان باشید. خمیردندان‌ها حاوی مواد تاخیری نیستند و تاثیری در درمان زود انزالی ندارد. مالیدن خمیردندان به آلت جنسی منجر به سوختگی یا آسیب پوست‌های حساس می‌شود و احتمال آسیب دیدگی واژن پارتنرتان را نیز افزایش می‌دهد.

آیا زود انزالی باعث نازایی می‌شود؟

زود انزالی تاثیر خاصی روی باروری ندارد و امکان بارداری در همین حالت هم وجود دارد، اما مواردی هم دیده شده که زود انزالی منجر به کاهش باروری شود.

زود انزالی پس از ترک اعتیاد نشانه چیست؟

متاسفانه مشکلات جنسی شامل زود انزالی، اختلال نعوظ، کاهش میل جنسی و رابطه جنسی دردناک بعد از ترک اعتیاد رایج است. شایان ذکر است که همه مشکلات جنسی کسانی که اعتیادشان را ترک کرده‌اند، ناشی از اعتیاد نیست.

آیا زود انزالی با قرص پاروکستین درمان می‌شود؟

پاروکستین یکی از داروهای مهارکننده باز جذب سروتونین (SSRI) است که در درمان زود انزالی مورد استفاده قرار می‌گیرد. قرص پاروکستین و SSRI‌ها را هیچگاه نباید بدون مشاوره پزشک مصرف کرد.

آیا 15 دقیقه، زود انزالی محسوب می‌شود؟

هیچ زمان دقیق و قطعی برای استاندارد انزال وجود ندارد اما معمولا اگر زودتر از یک دقیقه از شروع رابطه جنسی ارضا شوید، در دسته زود انزالی قرار دارید. همچنین، ارضای مرد در مرحله مقدمات رابطه جنسی (foreplay) یا در زمان ورود آلت تناسلی به واژن هم شکلی از زود انزالی است.

آیا زود انزالی یک مشکل رایج است؟

برخی برآوردها نشان می‌دهد که 20 تا 26 درصد از همه مردان با مشکل زود انزالی مواجه هستند؛ البته بعضی برآوردها هم اعداد بالاتری را گزارش کرده‌اند. این موضوع تا حدی ناشی از این موضوع است که زود انزالی مجموعه‌ای از عوامل جسمی و روانی است.

آیا استفاده از طب سوزنی برای درمان زود انزالی موثر است؟

طب سوزنی بخشی از طب سنتی چینی است که در سالیان اخیر در مرحله آزمایشات بالینی درمان زود انزالی قرار گرفته است. مطالعات اخیر نشان داده که طب سوزنی می‌تواند تا حدی روی طولانی شدن انزال موثر باشد. اما شواهد و داده‌های کافی برای حمایت از نظریه اثرگذاری طب سوزنی روی درمان زود انزالی یا روش استفاده دقیق از آن وجود ندارد. (منبع)

فهرست مطالب
مشاوره رایگان